31 července 2024

Den D+80 (let): Normandie 2024

Vojáci, námořníci a letci spojeneckých expedičních sil!
Chystáte se vydat na velkou křížovou výpravu o niž jsme usilovali mnoho měsíců. Oči celého světa jsou upřeny na vás...
Mnoho štěstí! A všichni prosme všemohoucího Boha, aby požehnal tomuto velkému a vznešenému počinu.

General Dwight D. Eisenhower

Vážení čtenáři a návštěvníci mého blogu, dnešní článek bude od většiny ostatních, zaměřených na plastikové modely a sem tam něco z oblasti reenactingu a replik dobových uniforem, výstroje a výzbroje docela odlišný a přinese něco, co na stránkách mého blogu ani mého života není úplně denní rutinou. Ostatně ani být nemůže. V dnešním článku bych se Vám totiž rád pokusil převyprávět mé zážitky z výpravy do Normandie na oslavy 80. výročí největší a nejriskantnější operace 2. světové války, a sice spojenecké invaze do západní Evropy, onoho Dne D, 6. 6. 1944. 
Jako vždy se pokusím zaznamenat vše, co jsem na cestě Německem, Belgií, Lucemburskem a Francií zažil a co si pamatuji, zážitků a dojmů ovšem bylo tolik, že jsem určitě něco vynechal, na něco zapomněl, něco vylíčil jinak, než se stalo a tak podobně. I tak ale myslím, že vše podstatné se mi snad podařilo zachytit, a pokud narazíte na nějakou nepřesnost, prosím za její laskavé odpuštění.
Michal jako příslušník 82. vzdušné výsadkové divize "reenactuje" noční události poblíž městečka Sainte-Mère-Église.

03 července 2024

Panzershow 2024

Vážení čtenáři, dnes přináším další článek s tématem sice modelářským, ovšem ani tentokrát zatím ještě nejde o žádný další postup na mém aktuálně rozpracovaném projektu. Tentokrát, jak název článku napovídá, půjde o takovou malou reportáž z letošního 12. ročníku modelářské soutěže Panzershow konané tradičně v Návsí u Jablunkova. A jak sobota 29.6.2024 proběhla z mého pohledu? Na to se nyní podívejme!
Hezky zpracovaná dioráma z vyloďovací pláže v Normandii znázorňující dobu, kdy již byla situace pevně ve spojeneckých rukách. Škoda figurky amerického výsadkáře vedoucího zajatce, tato uniforma se totiž používala až od operace Market Garden, tedy o pár měsíců později.