15 srpna 2023

Československé četnictvo (Retro benzínky, 1:35)

Vážení čtenáři, v dnešním článku mám tu obrovskou čest představit vám žhavou novinku, která je mi splněním dlouholetého modelářského snění. 
Kdo mě zná, či není zde na blogu poprvé, stihnul již jistě zaznamenat,  že k mým koníčkům patří mimo plastikové modelářství i vojenská historie, v jejímž rámci ztvárňuji i strážmistra ČS četnictva z let 1937-1939. Možná vám neuniklo ani to, že jsme se s několika kamarády a kolegy před pár roky pustili do projektu Československo 1918-1945, v němž bylo našim cílem připomenout toto období našich dějin prostřednictvím modelů, diorám, vinět a figurek. Bohužel nás po několika dokončených kouscích zastavila nedostupnost většího množství figurek z dané doby. A zatímco kamarádi to vzdali úplně, já o dalších projektech alespoň přemýšlel, sbíral vhodné figurky ke konverzím a shromažďoval doplňky. Nyní se ale zablesklo na lepší časy, protože posledními fázemi úprav právě procházejí po mnoha letech první figurky příslušníků ČS bezpečnostních složek, zatím právě z pro nás osudového roku 1938. 
První dva prototypy 3D tištěných figurek četníků od firmy Retro benzínky v měřítku 1:35.
Tento příběh začal již daleko dříve, pro mě to ale bylo dne 19. 6. 2023, když jsem na Facebookové stránce "Retro benzínky" uviděl jejich poslední novinku.
Retro benzínky jsou firma specializující se původně na modelování a 3D tisk čerpacích stanic a to především ke sběratelským modelům aut. Od svých původních plánů ale odbočili i k modelování a tisku dalších doplňků a také figurek, kterých ve svém portfoliu již několik mají. Doporučuji proto navštívit jejich web a stránku na Facebooku, kde si můžete dostupné produkty prohlédnout, zakoupit, či vznést své dotazy přímo na výrobce.
Dokážete si asi představit, jak nadšeně reagoval někdo, kdo roky čeká na podobné figurky, když před ním na FB najednou stáli dva resinoví četníci z posledních let První republiky. Tak nadšený jsem už dlouho nebyl! Rychle jsem příspěvek otevřel a začal důkladně zkoumat fotky produktu. Nebyl bych to já, abych nenašel nějakou tu nedokonalost. Na druhou stranu by to nebylo nic, co by zdatný modelář nevyřešil s použitím pilníku, tmelu, drátků, plíšků a všech podobných běžně užívaných nástrojů a materiálů. Komentovat tento příspěvek bylo mou povinností, samozřejmě především pozitivně. Přidáno bylo i upozornění na pár nepřesností a především dotaz na ceny a dostupná měřítka. Vůbec jsem netušil, co tím komentářem začne.
Brzy na něj stránka Retro benzínek odpověděla a konverzace záhy přešla do roviny soukromých zpráv. Vše nabralo velmi rychlý spád. Za firmou se objevilo první konkrétní jméno a již toho večera jsme s panem Tomášem Franclem telefonicky probírali jeho plány, vize, možné opravy a úpravy figurek a zároveň jsme dohodli první spolupráci.
Některé části figurek četníků byly již nyní zpracovány takřka dokonale, jinde se pak nacházely dosti zbytečné chyby. A pak tu byly doslova detaily, které by stálo za to doladit. O značně vysoké úrovni přípravy na tvorbu těchto figurek svědčí i slova pana Francla o návštěvě Muzea policie, schůzky s panem Radkem Galašem i bohužel neuskutečněná schůzka s panem Michalem Dlouhým. Tohle jsou na poli četnictva skutečně velká jména. A i když měli kluci z Retro benzínek možnost některé součásti uniforem v Muzeu policie vidět a nafotit si je, stále pár důležitých poznatků neměli, či se nechali příliš ovlivnit ne zcela dokonalými kostýmy z Četnických humoresek. Sám vím, jak složité je shánět relevantní podklady ke stejnokroji, výstroji a jednotlivým ústrojím ČS četnictva, zvláště když příliš nevíte na koho se obrátit a kde hledat. Já, ač samozřejmě také nevím zdaleka vše, jsem ale touto fázi již dříve prošel, nashromáždil nějaké ty knihy a fotografie, doma mám takřka kompletní špičkovou repliku uniformy četnické a dokonce vlastním i nějaké ty originály. Teď konečně přišla příležitost využít všechny ty věci na maximum a pro dobrou věc. S panem Franclem jsme se dohodli na dalším postupu a v následujících večerech po práci bylo mou činností focení uniformy a výstroje do nejmenších detailů, což jsem následně doplňoval dlouhým textem s popisem důležitých detailů a posílal v e-mailech věnovaných postupně všem na figurkách problematickým partiím. Výsledky se dostavily velice rychle, a i když to stále nebylo dokonalé, bylo z dosud provedených změn jasně patrné, že naše spolupráce skutečně funguje a má smysl. Celé mě to těší nejen proto, že se na trh konečně dostanou další prvorepublikové figurky, ale i z toho důvodu, že se sám na něčem tak velkém mohu podílet a využít jednak svou sbírku a také své znalosti. Krásným bonusem mi pak bylo, když pan Francl na jeden z mých mailů odepsal, že v Muzeu policie bych měl pracovat já. Nemám ani zdaleka takové znalosti jako tamní zaměstnanci, ale potěšilo mě to velmi.
Nebylo to ale ani zdaleka jediné, co jsem za tuto spolupráci dostal. Zhruba po týdnu a půl od začátku naší kooperace mě v Zásilkovně čekal balíček se třemi figurkami v měřítku 1:35, abych mohl dosavadní práci zhodnotit i objektivněji, než jen z fotek výtisků a screenů 3D renderů.
Musím uznat, že reálně vytištěná figurka působí zcela fantasticky a s vědomím faktu, jak těžko dostupné zboží takový pětatřicetinový četník je, se to celé dostává na ještě úplně jinou úroveň. Ani tak jsem ale kritikou zatím nešetřil a stále si neoblomně stál za několika úpravami. Chápu, práce celého týmu je drahá a některé úpravy z nichž nechci ustoupit budou zatraceně složité, je mi proto zcela jasné, že se budeme muset dohodnout na nějakém kompromisu. Z mého pohledu plastikového modeláře bych chtěl, aby figurka nesla tolik detailů, kolik je jen možné. Tiskové možnosti jsou, pravda, mírně limitujícím faktorem, stejně tak dokáže odradit fakt, že, jak mi pan Francl napsal, výroba modelů je vždy těžce prodělečná záležitost. A v ten moment mi došlo, že tyto figurky sice zaplní velkou díru na trhu, ale na trhu dost malém. A že asi budeme velmi spokojeni, když se jich prodají vyšší desítky. 
Je to možná jen můj názor, zdá se mi ale, že tady trošku narážíme na dva mírně odlišné pohledy na modelářství. Zatímco já se snažím bojovat za figurky určené pro plastikové modeláře, tudíž s co nejvyšší mírou detailů, včetně všech švů a přiblížit je např. kvalitě odlévaných figurek od Evolution miniatures nebo 3D tištěných figurek firmy Panzer Art, kolegové a kolegyně z Retro benzínek specializující se na sběratelské modely jsou ochotni strpět i nějaké to zjednodušení s cílem zachytit hlavní charakteristiky předlohy. Což se, pravda, povedlo.
Dalším mírně limitujícím faktorem výroby figurek pro sběratele je nutnost je i malovat, což by pro nás modeláře plastikové samozřejmě odpadlo a Retro benzínkám usnadnilo práci. Jak se ale později ukázalo, výroba se z pochopitelných důvodů dost možná omezí jen na výtisky nebarvené, které si každý modelář namaluje sám.
Plusem pak ale rozhodně zůstává, že figurky je samozřejmě možné tisknout prakticky v libovolném měřítku, takže jak typická zmenšení 1:43, 1:24 a 1:18 pro sběratelské modely, tak i 1:72, 1:48, 1:35 nebo i 1:16 pro potřeby plastikových modelářů nebudou problém. 
Krom toho se modely stále vyvíjí a upravují, pozornost je věnována i vývoji dalších figurek a v plánu je rozšíření této prvorepublikové řady i o další bezpečnostní složky, jako například Uniformovaný sbor stráže bezpečnosti a Dopravní stráž. Osobně bych uvítal i figurky příslušníků Finanční stráže, pokud ale bude zájem dostatečný, mohlo by se to stát skutečností. A možná i s ještě vyšší úrovni detailů. 
Důležitý faktor je tu právě zájem o tyto produkty a celková rentabilita projektu. Takže se nebojím napsat, že další osudy tohoto vývoje jsou i v rukách nás, modelářů, sběratelů a prvorepublikových nadšenců.
Napsáno toho k úvodu již bylo docela dost a snad vše podstatné. Podívejme se tedy konečně na fotografie prvních prototypů:

I. Obdržené vzorky

Dle dohody mi pan Francl zaslal za účelem konzultací, recenzí a testovaní nejprve tři figurky v mnou preferovaném měřítku 1:35. Konkrétně jednoho štábního strážmistra v ústroji pro pátrací službu před úpravami a dva identické strážmistry v obchůzkové ústroji po provedení prvních úprav dle mých návrhů a poznatků. Tím odpadlo složitější opravování ne zcela správně vymodelovaných kalhot, umístění opasku a dalších na první verzi figurek ne úplně dokonale zvládnutých partií.
Jeden ze strážmistrů na obchůzce měl na pušce ulomenou kliku závěru, tudíž jsem se na něm rovnou pustil do úprav. A to ještě před tím, než jsem jej stihnul nafotit. Snímky proto zachycují jen dvě pětatřicetinové figurky namísto obdržených tří.
Ještě musím velmi ocenit, s jakou pečlivostí a precizností byly výtisky zabaleny. Každá figurka byla uložena mezi dvěma obdélníky jemného molitanu a důkladně zajištěna lepící páskou stejně jako celá krabička. Jakékoli poškození během přepravy tak je předem vyloučeno.
Hlavním cílem a posláním tohoto článku je ale popis a recenze (dosavadních) četníků firmy Retro benzínky, proto se nyní konečně podívejme na fotografie, kde se pokusím popsat klady i zápory figurek, upozornit na místa, která by ještě stála za vylepšení a samozřejmě i dát tipy ke zlepšení jak výrobci, tak i zainteresovaným modelářům.
Jelikož jsou figurky zatím dvě, rozdělím první kapitolu článku na dvě podkapitoly, abychom se snáze orientovali. Popis provedu v této sekci také malinko nestandardně a to tak, že nejprve vložím fotografie bez širších popisků a následně vše rozeberu v textu níže. Myslím, že to tak bude fungovat lépe.
Společná fotografie obou výtisků.
Vlevo štábní strážmistr v původní verzi a vpravo strážmistr po první sérii úprav. Změna k lepšímu je jasně patrná.
Figurky jsou zde vyfoceny tak, jak jsem je dostal, jediným zásahem bylo navrtání v oblasti paty a usazení kovové kulatiny pro zabodnutí do korkové zátky. Žádné podpěry a jiné pro tisk nezbytné pomůcky již na figurkách nejsou, vše za nás odstraní výrobce. Místy zůstaly pouze stopy, jež bude nutné začistit. Ale s tím se počítá. 
Pohled na oba četníky zezadu. 


Štábní strážmistr ČS četnictva 

Štábní strážmistr četnické pátrací služby je krásným příkladem četníka tak, jak původně vypadal ve verzi prvního prototypu z dílny Retro benzínek. Chyby a nedokonalosti jsou dobře patrné a hned se na ně zaměříme. Co bych ale chtěl zdůraznit je skutečnost, že chybovat může každý, zvláště pak, nemá-li dostatek podkladů a znalostí k danému tématu. O to méně lidí i velkých firem pak je schopných přijmout kritiku, nechat si poradit a nedej Bože i chyby odstranit. V tomto jsou Retro benzínky naprosto úžasné, neboť si dobře míněné rady berou k srdci a s ochotou a poděkovaním figurky upraví tak, aby více odpovídaly předloze. Je-li to samozřejmě v jejich silách. Takže aniž bych chtěl být zbytečně kritický, zaměřme se nyní na první figurku zatím bez jakýchkoli úprav.
Štábní strážmistr četnictva tak, jak vypadaly obě figurky, než jsem se v celé věci začal angažovat já. Nedokonalosti jsou velmi dobře patrné, nicméně i teď už je zřetelná vysoká míra kvality. 
Pohled z boku...
...zezadu...
...a pohled na druhý bok štábního strážmistra.

Abych nebyl hned zpočátku příliš negativní, začnu tím, co se týmu pana Francla na figurce skutečně povedlo. Tím jsou například kotníkové boty s velice hezky znázorněnými tkaničkami. Boty by v porovnání s figurkami jiných výrobců ve stejném měřítku i vzhledem k proporcem četníka mohly být ,dle mého názoru, nepatrně větší, ale to je tak jediné, co by se jim dalo vytknout.
Holenice, které ke kotníkovým botám a jezdeckým kalhotám neodmyslitelně patří jsou vymodelovány snad ještě lépe, než boty samotné. Řemínky zapínání i vytvarování oblasti lýtek, to vše je zde zvládnuto naprosto bravurně! 
Četnická brigadýrka je na figurce také tím lepším. Není zcela dokonalá, ale její tvar je velmi hezký, upravit by bylo vhodné podbradník (především jej rozšířit) doplnit hodnost na okolku čepice a o malinko zvednout dýnko, aby čepice nepůsobila až tak moc placatě. Dýnko by také mohlo být o malinko více kruhového tvaru namísto současné elipsy.
Služební brašna se také velmi povedla, a to jak svým tvarem a celkovým vzhledem, tak i zpracováním řemene. Jedinou výtku bych zde měl ke dvěma řemínkům vedoucím přes chlopeň brašny. Ne, že by u předlohy nebyly, jen nejsou tak moc dlouhé. Za úpravu by stálo i spojení popruhu a dvou řemínků brašny pomocí oček a naznačení přezek v této oblasti. I takto je ale brašna celkově moc hezká.
A teď k těm méně povedeným věcem:
Kalhoty jsou vymodelovány naprosto nevyhovujícím způsobem. Brzy jsem však zjistil proč. Tady hrál velkou roli nedostatek podkladů a znalostí, neboť kolegové z Retro benzínek nepočítali se specifickým střihem jezdeckých kalhot a předpokládali, že šlo o kalhoty rovné, vytvarované pouze díky zasunutí do holenic. Tím se vše vysvětlilo a prostor pro opravu byl otevřen.
Sako, respektive celý trup, to je oblast s opravdu velkými možnostmi vylepšení. 
Asi největší chybou zde je až příliš nízko umístěný opasek, tady je inspirace seriálem a nikoli dobovou realitou jasně patrná. Samotný opasek včetně prsního řemene je ale jinak zpracován zdařile, za úvahu by stálo znázornění dvou D-kroužků pro připnutí závěsníku a dalších dvou pro upnutí zmíněného prsního řemene. Řemení by oživilo i naznačení několika nezbytných dírek zapínání. 
Sako je ve své podstatě ztvárněno pěkně, a to včetně ležatého límce se správně tvarovanými výložkami. Změnu budou vyžadovat poměrně malé a špatně rozmístěné knoflíky nebo lomené hrany náprsních kapes, které mají býti zaoblené. Doplnit je pak nutné čísla ZČV na límci a naznačit manžety rukávů spolu s knoflíčky. Nárameníky vypadají velice hezky.
Pistolové pouzdro je správně umístěno, jen bych doporučil přepracovat jej na vz.24, přičemž jeho současná podoba odpovídá spíše pouzdru vz.27. 
Bodák se závěsníkem se docela povedl, na jílci je hezky patrné stiskátko, docela obstojně je naznačena i příčka. Doplnil bych pouze nosec pochvy a pochvu ještě lehounce protáhnul. 
Pro své zaujetí stejnokrojem, výstrojí a vyzbrojí bych úplně vynechal hlavu s obličejem a ruce figurky. Tyto partie jsou vymodelovány naprosto úžasně a působí opravdu jako skuteční lidé se všemi rysy a náležitostmi lidské tváře. V tomto ohledu není ani v nejmenším figurkám co vytknout. Naopak, tohle si zaslouží velikou, velikou pochvalu! Je až škoda skrýt tak krasné ruce do kožených rukavic, neboť ty byly pro službu předepsány.
Tato figurka z hodnocení vychází malinko hůře a to především kvůli spoustě drobných chyb na detailech. Je však na místě dodat, že rozhodně nejde o finální produkt, nýbrž o jeden z prvních prototypů. Následující strážmistr už bude o poznání lepší. Uvidíte sami!

Strážmistr ČS četnictva

Figurku četnického strážmistra jsem obdržel již po částečných úpravách, proto byla práce s ní docela snadno realizovatelná. Ale o tom až v další kapitole článku. Nyní je na místě zaměřit se na figurku přímo z výroby. 
Strážmistr vytištěný po provedení prvních úprav. Je to velký krok kupředu, ale stále ještě pár drobností chybí.
Puška je zatím nejslabším místem této figurky.
Strážmistr zezadu.
A z druhého boku. Tiskové vrstvy jsou místy patrné více než jinde, nejhorší je to s nimi ale na pušce.
Pohled především na pěkně zpracovanou služební šavli.
Řemen pušky je neměřítkově silný a značně zjednodušený. 
Služební přilba, nárameník s hodností, límcové výložky i číslo ZČV na límci, to vše je moc pěkně (a v tomto měřítku možná až příliš jemně) ztvárněno. 

Boty i holenice jsou stejně jako u předchozí figurky "štábního" naprosto v pořádku a velice hezky vymodelované. Opět platí, že boty by mohly být o malinko větší.
Oproti první verzi jsou pak provedené změny velmi dobře patrné a vzhledu četníka prospěly neuvěřitelným způsobem. 
Na první pohled je jasně viditelná změna střihu kalhot na správný tvar rajtek, jezdeckých kalhot, či kalhot do bot. V tomto případě je terminologie opravdu pestrá. Osobně bych uvítal ještě rozšíření rajtek na vnitřní straně stehen, neboť tyto kalhoty zde byly střiženy tak široké, že s nohama u sebe obě nohavice přiléhaly těsně k sobě. Tohle by rozhodně ještě stálo za zvážení u dalších figurek. Pan Francl označil tuto součást uniformy za dost neexaktní a má vlastně pravdu. Tohle se nedá pořádně popsat nebo uchopit. To musí člověk navnímat z dobových fotografií, nebo zažít na vlastní kůži. Střihů a tvarů byl nespočet, dosti to ještě komplikuje fakt, že definitivně jmenovaný četník uniformu nenafasoval, ale dostal ošatné, za které si ji měl sám obstarat. Každý krejčí byl jiný, každý četník měl jiný vkus a jiné požadavky, proto zde platí více než kde jinde, že co kus, to originál. A to jak pro střih stejnokroje, tak i jeho barvu. Zpět ale k figurkám. 
Změna k lepšímu je patrná i na saku, kde byl upraven tvar náprsních kapes, opravena hodnost na náramenících a doplněno číslo Zemského četnického velitelství na límci (konkrétně 2 pro Moravu). Dále došlo k úpravě velikosti a pozice knoflíků zapínání saka. Správně by všechny knoflíky měly nést stylizovanou iniciálu ČS, zde jsme se ale z důvodu tiskových možností shodli na vypuštění tohoto detailu. Na saku však zatím chybí naznačení manžet a 2-3 manžetových knoflíčků. Stejně tak chybí knoflík na pravé spodní kapse saka. Spodní kapsy by také mohly být o malinko širší. 
Dále byla změněna pozice opasku, aby vše více odpovídalo předloze. Přezka by možná snesla drobnou úpravu spočívající v zaoblení hran, ale budiž...
Služební šavle již oproti své původní podobě také prošla pár změnami, respektive její závěsník, který byl upraven ze staršího navlékacího modelu na novější řemínkový a hlavně byl doplněn o přednici pro pochvu bodáku. Ta ale stále chybí. Šavle samotná by také ještě zasloužila trošku péče. Zaměřím se na ni o něco dále, v sekci věnované úpravám figurky. 
Nejsmutnějším prvkem celého strážmistra v obchůzkové ústroji je ale bohužel puška. Z celkového tvaru zbraně je patrné, že se má jednat o konstrukci Zbrojovky Brno, na první pohled bych u výtisku v měřítku 1:35 tipnul, že jde o pušku vz.24. Pokud se však budeme pídit po detailech, a to já s oblibou dělám, začneme odhalovat více a více nesrovnalostí. Svou délkou by zbraň skutečně odpovídala "24ce", sedí i horní a spodní objímka a tvar pažby. Více méně... Problém je totiž u nadpažbí a na něj navazujícího pouzdra závěru se závěrem. Nadpažbí je oproti předloze extrémně dlouhé, zcela ignoruje výřez pro hledí a hledí samotné a tak nějak nenápadně končí u pro změnu nepřiměřeně krátkého pouzdra závěru. To navíc není ani zdaleka podobné zbraním systému Mauser. Za mě připomíná spíše inspiraci puškami Mosin. Tak totiž působí i matice závěru s pojistkou. Chybějících, či špatně ztvárněných detailů je tu více, například drážky v pažbě pro snazší úchop, krytka mušky, uchycení řemene a jeho přílišná síla, lučík neodpovídajícího tvaru... Velkou chybou je ale ještě jedna věc, a to uchycení bodáku. Ono totiž ani žádné není. Bodák prostě jako by byl pevnou součástí zbraně. Čepel je sice dokonale jemná a chybějící odtokovou drážku by nemuselo být složité dotvořit, zcela však chybí jílec bodáku se střenkami a charakteristická příčka s nákružkem. Tady je jen jedna rada: Celou zbraň vytvořit znova, nebo nahradit lepší alternativou. 
Je třeba uvést, že i kdyby byla puška vz.24 vymodelovaná správně, stejně by bylo nutné ji upravit, neboť tento model dlouhé zbraně nebyl u četnictva zaveden. Chceme-li opravdu předpisového četníka z let 1937-39, je nevyhnutelné ozbrojit jej krátkou puškou vz.33. Ta se od pušky vz.24 liší v mnoha detailech a především svou délkou. S panem Franclem jsme i na toto téma vedli několik delších diskusí a zdá se, že přinesly své ovoce. I o tom ale o něco níže.
Dvě jednosumky pro 15ks páskovaných nábojů, předepsané pro tento druh služby, jsou naproti tomu ztvárněny naprosto přesně a to včetně jejich umístění po stranách přezky opasku. Doplnil bych snad jen charakteristické kruhové švy na chlopních. 
Služební brašna je jako u kolegy "štábního" opět velice hezká a krom již řečeného nemám co dodat. 
Hlubokou poklonu, možná až pochvalné uznání si tým Retro benzínek ale rozhodně zaslouží za ztvárnění četnické služební přílby. Na té prakticky není co upravovat, jak tvar, tak i veškeré kování je zpracováno velice věrně originálu a v pětatřicetinové podobě je možná až příliš jemné. Zde bych navrhnul výraznější ztvárnění obruby krempy přilby a alespoň naznačení středního státního znaku na čelní straně. I to je ale ještě v jednání.
Jak jsem psal, vzhledem se své složitosti a náročnosti je přilba vymodelovaná skutečně skvostně a před detaily, jako jsou kupříkladu lví hlavy je skutečně na místě smeknout. 
Je tu ještě jedna věc. Už jsem o ní psal a skutečně bych tento detail uvítal. A jistě nejen já. Mám teď na mysli naznačení švů uniformy a výstroje. Uznávám, že by to asi byla náročná práce a že se to může jevit jako zbytečné, nicméně linie švů by celé figurce dodaly další řadu detailů a posunuly by ji na zcela jinou úroveň. Nehledě na to, že tato vymoženost by nesmírně usnadnila proces malby.
Jak z této kapitoly článku plyne, figurky v tomto stádiu zatím ještě nejsou zcela dokonalé, tým Retro benzínek ale odvedl neuvěřitelný kus práce a i kdyby už neměly být provedeny žádné další úpravy, dostávají se nám do rukou figurky na trhu velice vzácné a i tak moc hezky zpracované. Celkově si za tento počin Retro benzínky zaslouží velkou pochvalu a obrovské poděkování! 
Otevírá se tím totiž tolik nových možností!!! A to nejen pro další prvorepublikové viněty a diorámy, ale i pro úpravy, které bych Vám nyní rád prezentoval:

II. Úpravy 

Ve druhé sekci článku se blíže podíváme na úpravy, které jsem na figurce provedl. Již delší dobu bylo mým přáním vytvořit četníka v období pred říjnem 1937, tedy ještě se starším hodnostním značením a vyzbrojit jej četnickou karabinou vz.95 systému Mannlicher, předchůdkyní moderní karabiny vz.33. 
Tato figurka mi dala možnost svůj dlouho připravovaný plán uskutečnit, neboť na uniformě stačí provést jen velmi malou úpravu a výměna zbraně je stejně nevyhnutelná. 
Úpravy lze rozdělit do dvou skupin, tou první jsou úpravy nutné, kde bylo třeba doplnit detail, který na figurce chybí zcela, nebo není reprodukován úplně přesně. Druhou skupinou úprav jsou pak ty, jimiž jsem měnil časové umístění četníka a byly tak nezbytné pouze z mého záměru. Například výměna zbraně ale leží na průniku obou množin těchto úprav.
Do práce jsem se pustil s velkou chutí a hned v pátek večer po obdržení testovacích výtisků vše začalo. Seance u modelářského stolu se natáhla až k jedné hodině po půlnoci. Cítil jsem se úplně jako tenkrát, když jsem v roce 2016 o prázdninách pracoval na figurce strážmistra ČS četnictva v kabátu od firmy ŘOP o.s., to byly časy! Jak moc mi chybí ty dva měsíce klidu a volna. Teď by se skutečně hodily!
I tak se mi úpravy figurky povedlo provést docela rychle a na jejich výsledky se nyní společně podívejme:
Prvním zásahem do figurky bylo odstranění původní pušky, která sice svým základním tvarem zhruba připomínala zbraň ČS provenience, dle proporcí spíše ale pušku vz.24. Detaily pak byly tak jako tak dosti neodpovídající. S odstraněním zbraně pak šlo ruku v ruce i odstranění sumek, které sice byly vymodelovány takřka dokonale, ovšem neodpovídaly mému záměru vytvořit četníka vyzbrojeného četnickou karabinou vz.95 systému Mannlicher. Na figurce pak následovalo začištění a dotmelení hlubších stop po oddělování podpěr a rovněž jsem z Milliputu dotvořil chybějící palec levé ruky. 
Pak již nic nebránilo nástřiku černým Surfacerem 1500. Ten byl vybrán pro svou jemnost, tudíž snáze odhalí všechny detaily (i neduhy), ale zároveň pod jeho vrstvou o příliš drobných detailů nepřijdeme. Bohužel o sobě daly vědět tiskové vrstvy, které jsem ještě o krok dříve považoval za téměř neznatelné. Ale nevadí, není to nic, co by se nedalo vyřešit.
Černý podklad tedy nyní simuluje původní figurku a vše v jiných barvách pak značí úpravy, či mnou přidané doplňky. Jmenovitě jde o četnickou karabinu vz.95 (konverze karabiny M95 od firmy ICM) s očky z drátku a popruhem z plíšku, sumky na náboje vz.93 (opět ICM), pochvu bodáku (Tamiya) doplněnou do sdruženého zavěsníku, kam jsem ještě vyrobil nosec pochvy bodáku že zploštělého a dole zabroušeného olověného drátku. Také bylo třeba z Milliputu doplnit chybějící manžetové knoflíčky, knoflíček na pravé spodní kapse saka a zhotovit nový, výraznější knoflíček na levé náprsní kapse. Původní se ukázal být příliš jemným, což by zbytečně komplikovalo pozdější malbu. 
Pohled na pravý bok ještě odhaluje stopy po začišťování tiskových vrstev na opasku a posledních pozůstatků pažby původní pušky. Důležitější však pro nás je pohled na dokonale zpracovaný Mannlicher od firmy ICM s nasazeným bodákem a novým řemenem. Bodák je, pravda, malinko masivnější a to především co se šířky čepele týká, má ale hezky naznačené drážky, proto jsem čepel nijak neztenčoval. Pouze naznačil ostří. Bodák ani není naprosto špičatý, zakulacená špička ale poměrně dobře odpovídá dvěma mým originálům. Nasadit, respektive nalepit bodák na karabinu nebylo zcela snadné, jelikož to znamenalo nejen nutnost zbavit Mannlicher hezky ztvárněného, velmi drobného záchytu bodáku na přední objímce, ale též úpravu jílce, aby nákružek hezky lícoval k hlavni. A tu je další věc, bodák ke karabině (nebo ke Stutzen) by měl mít na nákružku mušku. Tento detail zůstal v ICM bohužel opomenut a přiznám se, že jsem neměl úplně sílu jej vytvářet. Možná ale příště...
Fotogalerie pak ukazuje ještě nově zhotovený řemen karabiny z plíšku, kde jsem se co nejvěrněji snažil reprodukovat spodní průvlečku a systém zapínání na přezku u horního očka zbraně. Snímek pak zachycuje i skutečnost, že se mi řemen nepovedlo zcela dokonale vyšponovat a tak působí malinko méně realisticky, než jsem původně chtěl. Lépe to ale bohužel nešlo. S čím jsem ale nad míru spokojen je poloha spodního poutka v pažbě, kde se mi povedlo reprodukovat jeho pootočení, které je pro četnickou karabinu vz. 95 charakteristické.
Hezky vidět jsou i doplněné knoflíčky na kapse a na manžetách, které tento prototyp figurky zatím ignoroval.
Pravý bok, mírně shora. Zde můžeme pozorovat přezku na řemeni Mannlicheru i další stopy po začišťování figurky. Patrná je i odstraněná hodnost strážmistra na nárameníku. Byla sice zpracována velmi hezký a správně, nicméně musela ustoupit mému záměru vytvořit četníka před říjnem 1937, tudíž se starším hodnostním značením.
Zadní pohled zachycuje opět především novou karabinu, detaily závěru jsou až dechberoucí. To platí i pro tyčku na přední objímce. Neuvěřitelné... Zbraň se však skládá ze tří dílů a bodáku, za tu námahu ale stojí. 
Dále zde vidíme doplněné manžetové knoflíčky na levém rukávu a také doplněnou pochvu bodáku.
Rovněž jsem jehlou proškrábnul linii mezi sakem a kalhotami, což figurce velmi dodá na realističnosti a významně usnadní malbu této partie. I tohle by mohlo být na výtisku již zahrnuto.
I u levého boku figurky začnu palnou zbraní. Z tohoto pohledu je hezky vidět spodní i boční poutko řemene na spodní objímce, což je spolu se spodním otočným poutkem v pažbě charakteristickým znakem předpisové četnické karabiny vz. 95. 
Dále je zde patrná velice hezky zpracovaná služební brašna, na níž jsem ještě navrhoval odstranění řemínků vedoucích přes její chlopeň a naznačení spojení řemene a řemínků brašny prostřednictvím D kroužků. Tato konkrétní brašna má na spodní straně lehký tiskový defekt, nicméně na druhém prototypu, jenž mi byl poskytnut se nic podobného nenachází. 
Pochva bodáku doplněná do sdruženého zavěsníku novějšího typu pochází ze sady starších figurek firmy Tamiya a je původně určená pro bodák k pušce Kar98k. V tomto měřítku je rozdíl zcela zanedbatelný, bylo však nezbytné lehce ji tvarově upravit, aby do závěsu sedla. Na spodním konci pochvy služební šavle jsem z kapky vteřinového lepidla naznačil kuličku. U pochvy bodáku jsem byl v této disciplíně bohužel neúspěšný.
Dobře vidět je i trojice nových manžetových knoflíčků.
Ještě jeden, poslední, čelní pohled na četníka v této fázi prací.
Za povšimnutí zde stojí jemnost výložek a prvního knoflíku zapínání saka. Podobně jemné jsou i nárameníky, což je sice ve větším měřítku zcela vyhovující, nicméně v pětatřicetině bude malba těchto drobných detailů o to složitější.
Rád bych napsal i něco o služební šavli, bohužel v černém Surfaceru je tato partie tak špatně patrná, že si to nechám na později.
Posuňme se tedy o krok dál!
Další v pořadí byl nástřik šedým Surfacerem 1000. A to hned z několika důvodů.
Jednak pro sjednocení různých použitých materiálů (resin, plastik, drátek, plíšek), jednak pro zahlazení tiskových vrstev (na problematických patriích byl aplikován skutečně štědře) a také aby na fotkách byly lépe vidět některé detaily. Tiskové vrstvy se mi podařilo odstranit (až na pár oblastí) prakticky všechny, bohužel při tom dostaly malinko na frak ty extra jemné detaily jako výložky, které jsou nyní ještě o něco méně patrné. Ale to půjde.
Mr. Surfacer 1000 nepřinesl jen kontrolu postupu a sjednocení povrchu, spousta detailů se stala patrnějšími a hezčími, zvláště pak na nově zhotoveném řemeni pušky. Nové knoflíčky nejsou sice dokonalé, nicméně jsou tam. A to je důležité.
Zde je dobře vidět, jak se mi úplně nevyvedlo vyšponovat nový řemen pušky. Všichni děláme chyby...
Zároveň by zde, na straně kalhot, mohl být naznačen šev, který by ozvláštnil jinak zcela nudnou hranu rajtek.
Pohled na služební přilbu shora z boku. Krásně patrné jsou i ty nejmenší detaily, jako větrací otvory. Velice oceňuji ztvárnění lvích hlav na bocích přilby, které je zcela bezchybné. Kování přilby je ztvárněno také velice hezky, hřebínek je velmi jemný a zcela měřítkově odpovídající. Malinko mi v tomto měřítku chybí dostatečně znatelná kovová obruba krempy, která se tak nebude malovat zcela snadno. Jako celek je služební přilba vystižena skutečně skvostně, i když místo pro střední státní znak na čelní straně má tento prototyp zatím zcela ploché a bez jakéhokoli náznaku znaku samotného. O tom jsme s panem Franclem vedli velmi dlouhou konverzaci prostřednictvím Messengeru, největší problém je ale v současných tiskových možnostech omezujících tisk detailů v tomto (nebo ještě menším) měřítku. 
Mimo přilby zachycuje fotografie i velmi hezké číslo Zemského četnického velitelství 2 (Brno) na límci saka a také nárameník s odstraněnou hodností, abych mohl později znázornit její starší variantu.
Pohled mírně zespod dobře odhaluje mnou proškrábnutou linii mezi sakem a kalhotami. 
Drapérie na zádech figurky je velice hezká a jemná, malinko ve mně vzbuzuje pochybnosti nařasení spodního dílu saka pod opaskem, nicméně přiznám se, že tento detail uniformy nemám úplně v oku a tak nemohu příliš soudit. Stínování by zde ale snad nemělo být díky mírně přehnanému ztvárnění záhybů příliš složité. 
Naznačení drapérie saka v oblasti mezi lopatkami figurky se mi velice líbí a dle mého názoru jde o skutečně povedený detail. Dosti by jej ještě obohatilo doplnění středového švu zadního dílu saka, který se táhne po celé jeho délce. 
Zcela bezchybně je vystižen tvar i střih holenic a to včetně skvěle zvládnutého zapínání. Jediné, co mi zde chybí, jsou opět charakteristické švy, které by usnadnily malbu a přinesly další nádherné detaily. 
O četnické služební šavli, respektive o jejím ztvárnění na figurce jsem již něco málo psal. Teď však přichází čas a prostor rozebrat ji podrobněji. 
Na šavli a závěsníku bylo dle mých návrhů provedeno pár úprav s nimiž jsem figurku již obdržel. I tak se prostor pro úpravy a opravy dá rozhodně najít. 
Šavle samotná je ve své podstatě vystižena velice hezky, zaměřme se ale na detaily. Čepel (a tím pádem i pochva) je u předlohy mírně zahnutá, což na figurce není znázorněno, nicméně pravdou zůstává, že to v menším měřítku není tolik patrné. Na spodním konci pochvy chybí již zmiňovaná kulička, již jsem doplnil. Jílec je oproti originálu příliš rovný a přímý, jeho hřbet by měl být mírně zaoblený, aby šavle lépe padla do ruky. Zároveň chybí naznačení rukojeti potažené rybí kůží obtočené drátkem. Přebývá naopak výstupek podobný stiskátku bodáku, který ale na šavli nemá logické vysvětlení, tudíž jsem jej snadno odstranil. Záštita se mi na renderech zdála příliš masivní, na výtisku je také mírně předimenzovaná, ale zatím mi to nijak nevadí, uvidíme po malbě. Tvar záštity je více měně v pořádku a drobné odchylky jsem ochoten přehlédnout. Osobně mi ale docela chybí knoflík, v nějž záštita vybíhá nad čepelí na stráně jejího břbetu. Možné ale je, že stejně jako u kuličky pochvy jde o limitaci ze strany tiskové technologie. Pak by se nabízela možnost tisknout šavli zvlašť, což by možná vyřešilo i problém s pochvou bodáku.
Důležitou součástí šavle, bez níž nesměla být nošena je Portepee, tedy třapec. Opravdu jsem rád, že i na něj autoři modelu mysleli a do projektu jej zahrnuli. I zde je pár nepřesností, největší se ale dá relativně snadno opravit. Tou je, dle mého názoru, příliš kulatý průřez stuhy třapce. Stačilo ji jen seškrábat skalpelem. 
Neodmyslitelnou výstrojní součástkou je pro četníka ve službě s karabinou i sdružený závěsník pro šavli a bodák. Na prvním prototypu byl znázorněn závěs pouze s jednou přednicí (pro šavli), po konzultaci pak byl přepracován na sdružený v novější verzi s řemínkovým upínáním. Zde bych stále viděl asi největší prostor pro úpravu celé šavle, neboť řemínky se prostřednictvím karabinek upínaly na dvě očka opasku, umístěná tak, že řemínky závěsníku nebyly takto rovnoběžně, ale do tvaru V. Ve vzácných případech, kdy četník neměl očka přinýtována na opasku se závěsník nosil na posuvkách opatřených D-kroužky, což by s přimhouřením obou očí mohl být tento případ. Chtěl jsem doplnit zmíněné D-kroužky a karabinky, ale nakonec jsem to vzhledem k delikátnosti celé partie neuskutečnil. 
Další důležitou věcí je, že figurka sice již má závěsník pro šavli a bodák, avšak přednice pro pochvu bodáku je prostě prázdná, bez pochvy. I to se dá snadno dořešit, ale je prací navíc. To samé platí pro nosec pochvy bodáku. 
K šavli bych měl ještě jednu drobnost a tou je její umístění. Nejprve mi to vůbec nedošlo, ale být šavle takto, svou vahou by promáčknula lýtkové rozšíření jezdeckých kalhot a přilehla by těsně k noze. Běžně je zavěšena tak, že konec pochvy směřuje k lýtku a co lépe, má tendenci zasekávat se za holenici.
Správně by měla být posunuta až za hranu nohavice, aby nenarušovala nabírání kalhot. Za sebe ale musím přiznat, že mi tento "fyzikální nesmysl" vůbec nevadí, spíše naopak. Šavle je hezky na očích, patrná na první pohled.

III. Srovnání upravené figurky a původního výtisku 

Tento oddíl si klade za cíl srovnat figurku po mých zbytných i nezbytných úpravách s původním výtiskem a ukázat tak jejich důležitost, či jen jejich vliv na vzhled celé figurky. Jak to dopadlo posuďte sami z následujících fotografií:
Srovnání figurky po mých úpravách a opravách (vlevo) a výtisku bez jakýchkoli zásahů (vpravo). Změny jsou dobře patrné již na první pohled. Pokud tedy člověk ví, kam se má dívat. 
Vše již bylo důkladně popsáno v předchozích kapitolách článku, z čelního pohledu je nejvíce patrná výměna zbraně s řemenem a sumek, doplnění pochvy bodáku do závěsníku k šavli, doplnění kuličky na konec šavlové pochvy a zvýraznění, či doplnění některých knoflíčků.
Za povšimnutí rozhodně stojí zvýraznění všech detailů, o nějž se postarala vrstva šedého Surfaceru 1000.
Pohled na levý bok obou figurek odhaluje především práce provedené na kompletu šavle. Důležitý je i z Milliputu doplněný levý palec. 
Na pravém boku nepochybně okamžitě praští do očí vyměněná blíže neidentifikovatelná puška za četnickou karabinu vz.95 s bodákem a novým řemenem z plíšku. 
Znatelné je i doplnění původně vynechaného knoflíčku na spodní kapse saka. 
Ještě jeden pohled na původní (vlevo) a vyměněnou (vpravo) zbraň. 

IV. Srovnání výtisku s figurkami jiných výrobců

Každý modelář, jehož rukama prošlo více figurek od více různých výrobců jistě zaznamenal mnoho odlišností. Ty mohou být nejrůznějšího charakteru, od celkové kvality výlisků, odlitků, či výtisků, přes úroveň detailů až po velikost figurek a jejich proporce. A právě poslední zmíněný bod bude náplní této sekce článku. Samozřejmě, hodnotit celkovou kvalitu četníků v porovnání s figurkami jiných firem by také bylo možné, ale není to úplně mým záměrem. Vše, co by ještě stálo za zlepšení jsem tak jako tak popsal a s přihlédnutím k faktu, že figurky ČS prvorepublikových četníků krom dvou odlitků firmy ŘOP o.s. nikdo jiný než nyní Retro benzínky nenabízí, nechci jejich práci rozhodně nijak hanit, či s někým srovnávat.
Zpět ale k tématu této kapitoly. 
Velikost figurek a jejich proporce jsou velmi důležitým parametrem, zvláště pak zamýšlíme-li použít více figurek různých výrobců v jedné vinětě nebo diorámě. Tu by se mohlo stát (a stává se), že i když jde o stejné měřítko, jsou hlavní protagonisté scény každý jinak velký, mohutný, nebo mají naprosto odlišně velké určité části těla. Můžete správně namítnout, že i skuteční lidé se v těchto parametrech různí, ovšem u figurek to někdy bývá dost podstatné a při takovém setkání v jedné scéně to nemusí vždy působit zcela přirozeně. 
Pro porovnání a určení správnosti velikosti a proporcí 3D tištěných četníků v měřítku 1:35 byla vybrána jedná resinová, odlévaná figurka a jedna klasická, plastiková.
Srovnání četníka s odlévaným resinovým civilistou ruské firmy Evolution Miniatures.
Dobře patrná je lehce větší mohutnost odlévané figurky, která je ale částečně zapříčiněna volnějším střihem oděvu. O něco větší jsou i civilistovy boty, ruce mají oba více méně stejné. Nejpodstatnější mi ale přijde, že oproti svému kolegovi má četník dost malou hlavu a tudíž i přilbu.  
Ve srovnání s plastikovou figurkou ukrajinského MiniArtu si 3D tištěný četník stojí o něco lépe. Velikost obou postav i jejich proporce jsou takřka do puntíku shodné. Figurka od MiniArtu má novou hlavu od firmy Hornet, která je k tělu taky trošku větší, ale výrazně pomohla a to nejen kvalitou, ale hlavně svým vysmátým a radostným výrazem. Ale o tom budu psát v jiném článku.
Figurky od MiniArtu sice platí za ty trošku menší, ale opět bych řekl, že četník by zasloužil pouze větší hlavu s přilbou a možná i boty. Jinak si myslím, že pro měřítko 1:35 je vše velice hezky vystiženo. 


V. Závěr

Doufám, že jsem nakonec nebyl až příliš kritický, protože to si tým Tomáše Francla opravdu nezaslouží. Chtěl bych jen, aby byly figurky co nejvíce podobné svým předlohám, neboť tuto příležitost je třeba plně využít.
Po mnoha letech se na trhu konečně objevují další figurky z velmi důležitého období naší historie, které však bohužel zůstává modeláři i výrobci stavebnic celkem opomíjeno. Myslím ale, a věřím, že by se to díky Retro benzínkám nyní mohlo pomalu začít měnit. 
Zde prezentované figurky zatím mají své mouchy, rozhodně by ale byly (hlavně v případě strážmistra v obchůzkové výstroji) již v tomto stádiu použitelné buď přímo z krabičky, nebo po několika zde popsaných úpravách. Jak bylo několikrát zmíněno, nejde zatím o finální podobu, nýbrž o jedny z prvních prototypů. Až budou četníci připraveni do prodeje, měli by se zde objevit již ve své finální podobě, kterou snad budu mít příležitost také recenzovat. Obzvláště se těším na novou, správnou verzi krátké pušky vz.33, na níž se již pracuje. A podle renderů to bude model stejně věrný originálu, jako Mannlicher od ICM. 
V současné době jsem musel odložit aktuálně rozpracovanou diorámu, ač jsem to původně rozhodně dělat nechtěl, a pustit se do malé vinětky s výše upraveným četnickým strážmistrem. Tohle je prostě tak výjimečné, že to jinak nešlo. Musím říct, že mě to opravdu baví, jen mi to docela trvá. Času holt není tolik, kolik bych potřeboval a chtěl na to mít. Ale tím vás nebudu teď zatěžovat. 

Na úplný závěr tu pro Vás, milí čtenáři, mám ještě jednu informaci. Vím, napsal jsem toho dnes již dost a také mi práce na tomto článku trvala neúměrně dlouho, ale tohle si nemohu nechat pro sebe.
Ačkoli všechny úpravy na figurkách ještě nejsou zcela dokončeny a stejně tak se v Retro benzínkách pracuje na vzhledu a grafice obalů, mám již od pana Francla zprávu, která nás oba možná až trošku šokovala. Naštěstí v pozitivním slova smyslu. Týká se počtu figurek, které jsou již objednány renomovanými českými modelářskymi obchody. Zatímco zprvu jsme oba počítali s vyššími desítkami prodaných kusů a nebyli si vůbec jisti rentabilitou celého projektu, již teď mají Retro benzínky objednávky na více než 500 kusů od každé figurky. No... Kdo by to byl čekal. Nakonec to snad nebude tak prodělečné, jak se panu Franclovi zprvu zdálo. A kdo by čekal, že se u tak velkého projektu díky Facebooku nachomýtnu i já a dokonce se stanu tak trochu jeho součástí. 
Myslím, že po tomto úspěchu se dalších figurek z let 1918-1945 opravdu dočkáme a mohu potvrdit, že krom úprav zde dvou prezentovaných četníků již tým Retro benzínek pracuje i na dalším kousku, tentokráte z řad jiného uniformovaného sboru. Ale o tom zase jindy. Rozhodně se ale máme na co těšit!
Doufám, že i Vy jste z této blížící se novinky tak nadšeni, jako já a že snad vývoj podpoříte zakoupením některé z figurek. 

S pozdravem a velkým poděkováním panu Franclovi a Retro benzínkám se dnes loučí

Michal Trlica 

Žádné komentáře:

Okomentovat