12 června 2018

Travní vlákna

Zdravím vás a zároveň vítám u dalšího článku ve kterém se s vámi chci podělit o nápad, jak si vyrobit vlastní vlákna používaná ke znázornění travního porostu v diorámách, vinětách nebo na podložkách figurek. Způsobů výroby trávy jsou mraky a každému vyhovuje jiný. Použít lze kde co, od hotových foliáží, které stačí jednoduše přilepit k terénu, přes statickou trávu, nejrůznější komerčně či podomácku vyráběné trsy trávy, či travní vlíkna, která má ve výrobním programu firma Woodland Scenics. Já jsem si v poslední době oblíbil právě poslední jmenovanou možnost, protože práce se "statikou" mi nikdy pořádně nešla a navíc jsem se vzhledem takového trávníku nebyl nikdy příliš spokojen. Využití travních drnů je o něco lepším řešením, protože tak nevytvoříme jednolitý koberec, ale při potřebě zatravnit větší plochu není ani lepení drnů úplně šťastná volba. Ano, práce s vlákny jeo něco složitější, než jen bezmyšlenkovité lepení již hotových trsů, ale lze s nimy dosáhnout výborných výsledků. A co je na tom nejlepší, vlákna nemusíme ani kupovat. Jeden pytlík, který vystačí k zatravnění středně velké diorámy stojí kolem stokoruny, ovšem s dostupností tohoto výrobku je to horší. I to je důvod, proč jsem se pokusil tato vlákna podomácku vyrobit. A myslím, že to nedopadlo vůbec zle...
Potřebovat budeme pouze to, co jistě v každé modelářsky založené domácnosti jednoduše najdeme. Sisalový motouz, štětec, pinzetu, nůžky a zelené barvy. Odstíny si vybere každý dle svého vkusu a uvážení, nebo podle ročního obobí, do kterého bude svou diorámu situovat. Já mám odzkoušená pouze Valleja.
V prvím kroku vezmeme špagát a odmotáme si potřebný kus vlákna.
Kousek provázku odstřihneme nůžkami...
...a začneme rozplétat.
Takto získáme jednotlivé smotky vláken.
Tři žíly vláken, ze kterých je složen provázek jsou také zamotané...
...před barvením je doporučuji lehce rozvolnit. Pokud chceme trsy suché podzimní, či zimní trávy, nebo plánujeme tematiku horkého léta, můžeme začít tvořit drny již teď, bez barvení.
Vybraný odstín zelené si kápneme na destičku z plastiku, nebo polystyrenu, papír a jiné savé materiály důrazně nedoporučuji, jelikož by se velké množství barvy vsáklo do podložky.
Barvu naředíme zhruba 1:1 vodou a promícháme štětcem. Ředíme podle toho, jak moc suchou trávu chceme. Čím sušší, tím více dáme vody, vlákna se obarví jen lehce a původní barva provázku bude prosvítat pod zelenou.
Rozvolněná vlákna provázku pak protáhneme v kaluži barvy.
Vlákna po vymáchání v barvě.
Když máme obarveno, sušíme jednotlivé svazky opět na nesavé destičce, ze které jdou vlákna po vysušení snadno sejmout.
A zde je výsledek. Na fotografii vidíte vlákna po obarvení třemi různými odstíny barev Vallejo. Jelikož se vlákna barvou slepí k sobě, je nutné promnout je mezi prsty a někdy i protažením hotového svazku vláken mezi nehtem palce a ukazováčkem "vyčesat" ze svazku všechny zacuchané kousky a vlákna, která nejsou kontinuální. Tak získáme polotovar pro zatravňování našich modelových terénů.
Kousek vlákna uchopíme do pinzety...
...odstřihneme nůžkami vlákna požadované délky...
...jejich konce namočíme v kapce disperzního lepidla (např. Herkules)...
...umístíme na požadované místo a rozplácneme podle potřeby. Po vyschnutí lepidlo dokonale zprůhlední a pokud jej nepoužijeme moc velké množství, bude lesklá stopa neznatelná. Výhodou použití metody vláken je, že oproti drnům, které mají většinou rovnou placatou základnu je lze realisticky lepit i do velmi členitého a hrbolatého terénu, aniž by se některá jejich část vznášela nad povrchem.
A takto vypadá celá plocha v měřítku 1:72 zatravněná tímto způsobem. Samozřejmě je ještě nutné dodat další typy vegetace, nízký plevel, kvetoucí rostliny, případně větve a spadané listí...
Jakou metodu výroby travního porostu zvolíte je samozřejmě na každém z vás. Doufám ale, že alespoň pro některého modeláře bude tento můj článek přínosný.
Mnoho zdaru a hodně štěstí s modelářským pojetím zatravnění
Michal Trlica

Žádné komentáře:

Okomentovat