20 července 2018

Barvy uniforem RKKA (Vallejo)

Vážení kolegové a přátelé modeláři, opět vás vítám na stránkách mého blogu. Dnešní článek bude patřit do rubriky "Jak na to" a tím pádem se s vámi chci podělit o nějakou svou radu, tip, či nápovědu při malbě figurek, především je pak tento článek vhodný pro ty z vás, kteří provádějí průzkum a sběr podkladů před malbou vojáků RKKA (Rudé armády) mezi roky 1935 a 1945. Důvodem k napsání tohoto článku bylo, že často vídám figurky rudoarmějců nabarvené naprosto neodpovídajícími odstíny barev, a ještě častěji pak narážím na naprosto nesmyslné používání figurek v uniformách a výstroji ze začátku velké vlastenecké války například v diorámě z operace Bagration, nebo bitvy o Berlín. Ano, ani já jsem ve svých začátcích nebyl lepší, ale pokud chceme své výtvory o něco více přiblížit realitě, je třeba věnovat dost času sběru podkladů. Dnešním článkem se pokusím tento dlouhý čas zkrátit na minimum, protože jsem vybral několik barev firmy Vallejo, které jsou dle mého soudu pro sovětské uniformy z daného období nejpřesnější.
Mnou vybrané odstíny barev Vallejo.
Ještě než se pustím do prezentace vzorníku, který jsem si vytvořil, je třeba krátce zde promluvit o tom, jaké vlastnosti vykazovala barva uniforem RKKA v realitě.
Upřímně si myslím, že není nic tak barevně nestálého, jako právě uniformy RKKA během velké vlastenecké války. Důvod této skutečnosti je poměrně jednoduchý. Bavlněný kepr, ze kterého byly zhotovovány letní Gimnasťorky (blůzy) a Šarovari (kalhoty jezdeckého střihu) byl původně světlé přírodní barvy a následně dobarvován sirným barvivem Ch-59 za vysokých teplot. Jenže na přímém slunci bylo toto barvivo poměrně nestálé a sovětské velení se tak často setkávalo s hlášeními, že uniformy velmi rychle blednou (podle některých údajů byla uniforma už za měsíc na slunci naprosto odbarvená), a tak nezbývalo nic jiného, než blůzy v polních podmínkách znova dobarvovat. Jenže tato operace již nebyla z pochopitelných důvodu prováděna stejným způsobem jako v továrnách a proto se dobarvovalo jen za studena. Tím pádem výsledky nebyly nijak oslnivé. Ačkoli si někteří vyšší důstojníci sovětské armády přáli sjednocení barevnosti uniforem svých vojáků ještě před válkou, je z výše uvedeného jasné, že tak jednoduché to nebylo. S příchodem války pak přišly na řadu jiné starosti, než barevnost uniforem a tak této otázce nebylo věnováni příliš mnoho pozornosti.
Dalším faktorem různobarevnosti uniforem Rudé armády je skutečnost, že při potřebě obléct 5 milionů mužů není možné uhlídat barevnou stejnost všech kusů oblečení, nejen proto, že se uniformy šily v mnoha továrnách a domácnostech po celém SSSR, ale také z důvodů těch, že v rámci Lend and lease byly dodávány látky z USA, které se také barevně lišily od těch sovětských. Při studiu podkladových fotografií na internetu jsem narazil na Gimnasťorky v barvách od "klasické" khaki, přeš šedé odstíny až po lehce béžové vybledlé kusy. Důležitým upozorněním je také skutečnost, že posuzovat v tomto případě originály není nejlepší nápad, protože při nestálosti použitých barev rozhodně nejsou stejné, jako před 70lety... Tím pádem tedy asi nikdy nezískáme naprosto přesnou představu o tom, jak opravdu vypadaly unformy RKKA během velké vlastenecké války. Dnešní komerčně vyráběné repliky používané při vojenskohistorických akcích však většinou vycházejí z původních dokumentací a tak se přibližují originálům. Myslím, že právě tyto repliky jsou pak asi nejlepším vodítkem pro výber barev při figurkářské práci.
Údajně dokonce existovaly vzorkovnice látek (které také již nejsou bůhvíjak přesné, pokud se je podaří najít) a ačkoli se to tak možná nezdá i v SSSR vládl poměrně pořádek v dokumentacích jednotlivých vzorů uniforem a výstroje. S trochou štěstí, znalostí ruštiny a trpělivostí lze některé tyto dokumenty najít i na internetu.
Myslím, že dalším důležitým faktem je skutečnost, že o barvě uniformy RKKA má každý svou představu a té se drží, krom toho také určitý odstín vešel tak nějak do podvědomí modelářů a ten se používá a je jaksi společensky tolerován.
Já osobně bych "vývoj degradace" odstínu barvy bavlněných uniforem RKKA shrnul takto: Z továrny vyšlo oblečení v barvě khaki, která se blížila olivově zelené, postupem času a charakteristických vlivů počasí se tato barva měnila přes hnědozelené a naoranžovělé odstíny až ke světlé béžové.
Jinak tomu samozřejmě bylo u soukených uniforem, které nosili důstojníci a mužstvo v zimních měsících. Vlna totiž měla poměrně tmavší olivovou barvu, která byla mnohem stálejší. Ovšem já se dnes budu věnovat pouze letním uniformám.
Sedm odstínů barev Vallejo nanesených na černý podklad stejně jako při malbě figurky. Barvy jsou již po aplikaci matného laku. Jelikož popis tužkou není vždy stoprocentně vidět, uvedu čísla i zde: Barvy jsou v tomto pořadí: 70.882 (118), 70.879 (114), 70.880 (113), 70.824 (128), 70.988 (115), 70.821(103) a 70.924 (094). Číslo v závorce označuje pozici odstínu ve stojanu, takže až půjdete kupovat Valleja do samoobslužné prodejny, zjistěte si především čísla v závorkách, jinak budete hledat hodně dlouho... Je nutné podotknout, že vzhledem ke zkreslení při focení, světelným podmínkám a individuálnímu nastavení monitoru každého z vás není obrázek příliš směrodatný, nicméně i tak určitě urychlí hledání vhodných odstínů.
Firma Vallejo udává, že odstín 924 je "Ruská uniforma z druhé světové války". S přimhouřením obou očí si myslím, že by to mohla být barva zbrusu nové uniformy, která vyšla z továrny, ale ani tak se mi to příliš nezdá. Ano, je to subjektivní, ale toto berte pouze jen jako můj názor. Naproti tomu mou utkvělou představu o barvě uniformy RKKA nejvíce splňují odstíny 879, 880, 988 a 821. Krom odstínu 824 (který se ve skutečností jeví oranžovější než na fotce) bych ale s klidem použil všechny z těchto odstínů. Nezavrhuji zatím ale ani jeden z nich, protože kdo má zkusšnost s malbou figurek dobře ví, že stínovaní změní základní odstín k nepoznání...
Zde na fotografii můžete porovnat vzorník Vallejí s replikou pilotky (lodičky) RKKA.
Myslím, že pro tentokrát je to z mé strany vše. Doufám, že teto článek bude opět alespoň několika lidem prošpěšný a pokud máte jakékoli dotazy, neváhejte ptát se v komentářích pod článkem. Žádný dotaz není hloupý! Jsem si vědom toho, že článek využije asi jen velmi omezená skupina lidí, malující barvami Vallejo, ale mně osobně vyhovují nejvíce ze všeho, co jsem dosud zkusil a nehodlám je v nejbližší době za nic vyměnit...
Takže hezký zbytek dne, užívejte léta a ti šťastnější prázdninového volna a brzy zase na shledanou u dalšího článku.
Michal

Žádné komentáře:

Okomentovat