18 srpna 2013

Unteroffizier Hans Sdun

Unteroffizier Hans Sdun

Sturmgeschűtz-Abteilung 177

V předchozím článku jsem se pokusil popsat malbu figurky pomocí barev Vallejo. Nyní se na tuto figurku podíváme znovu a podrobněji. Tentokrát se však zaměřím na příběh Hanse Sduna, jako skutečné osoby.
Bohužel jedíná fotografie, kterou se mi na pana Sduna podařilo sehnat je tato. Pochází z Bundesarchivu.


Nyní se pokusím pana Hanse Sduna příblížit těm, kteří ještě neměli tu čest setkat se s jeho příběhem.
Pan Hans Sdun se narodil 12. července roku 1920. Sloužil jako střelec v útočném děle StuG III, v posádce pana poručíka Georga Bose, jak jinak než ve třetí baterii 177. Praporu útočných děl (3. Batterie/Sturmgeschütz-Abteilung 177). Jeho odhodlanost a statečnost dokazuje mimo železné kříže obou tříd i odznak za zničení tanku lehkou zbraní (Panzervernichter Ärmelstreifen), který lze spatřit na jeho pravém rukávu. V boji zblízka se mu pomocí magnetické nálože podařilo zničit sovětský těžký tank KV-1. Pod velením poručíka Bose zničil 13 nepřátelských vozidel a později se stal velitelem svého vlastního Sturmgeschützu. Právě to se mu zřejmě stalo osudným. 24. července 1944, v hodnosti Unteroffizier, padl pan Hans Sdun v boji proti nepříteli.
Jak jsem již napsal, za službu v posádce poručíka Bose zničil Hans Sdun 13 nepřítelských tanků, ale kolik se mu jich poštěstilo vyřadit za služby ve funkci velitele StuGu jsem nezjistil. Byl však vyznamenán následujícími řády:
Medaile
PANZERVERNICHTUNGSABZEICHEN IN SILBER
(ALLGEMEINES) STURMABZEICHEN (OHNE ZAHLEN), I.STUFE

Myslím, že není těžké uhodnout, proč jsem si vybral právě tohoto muže, jako předlohu své další figurky. Bylo to ze dvou důvodů. Tím prvním je, že se ,jak víte, snažím připomínat méně známé vojáky, a tím druhým důvodem je, že jsem si oblíbil pana poručíka Georga Bose, tak proč si nenamalovat jeho střelce, který je v boji stejně, nebo možná i více důležitý, než velitel. Věřte mi, že kdyby se mi dostaly informace o řidiči a nabíječi z posádky pana poručíka, s radostí bych je také zvěčnil v podobě figurek.
To by bylo k úvodu zhruba vše, a nyní vám představím samotnou figurku.
Jedná se o tu samou fotografii, jako je v úvodu. Čísly jsem označil hlavní body, které se týkaly úprav figurky.

1Límcové výložky s podšitím, lemované jasně červenou Waffenfarbe
2Svetr
3Panzervernichter Ärmelstreifen
4Stuha EKII
5EKI
6Allgemeines Sturmabzeichen
7Verwundetenabzeichen in Schwarz (špatně viditelný, ale je tam)
8
Pistolové pouzdro
9Lodička
10
Kokarda na podkladu ve tvaru kosočtverce

A výsledek:
Celkový pohled na Hanse Sduna umístěného na podsatavci.
Jiný pohled...
...zezadu...
...a druhá strana. Bohužel jsem nesehnal jinou fotografii pana Sduna, a proto je na obou stranách podstavce ta stejná.
Detailní pohled na nárameník a hlavně na Kragenspiegel s podšitím lemovaným šňůrou v červené Waffenfarbe. Velmi důležitý detail, který lze vyčíst z podkladové fotografie.
To samé se opakuje i na pravé straně. Zde je navíc na rukávu odznak za zničení tanku lehkou zbraní.
Pohled na horní část Hanse Sduna. Na hrudi jsou vidět medaile, rozmístěné podle předlohy. Taktéž jsem umístil i pistolové pouzdro.
Bližší pohled zezadu.
Protože fotografie byla pořízena 19. února 1944, chtěl jsem napodobit terén odpovídající tomuto období. Sníh už pomalu zmizel, ale zanechal po sobě blátivá pole, odhalil zbytky podzimního listí a suchou trávu.
Desetilitrová hliníková nádoba na pitnou vodu (Trinkwasser) a dvacetilitrový kanistr na Benzin. Jejich malba je popsána zde: http://michalovi-modely.blog.cz/1308/kanystry
Trsy trávy z produkce firmy MP Fox.
Hansovy boty už něco pamatují, a také jsou už docela promočené.
Vzpomínky na podzim. Staré a suché listí, které odkyla sněhová peřina.
Pan Hans Sdun se svým velitelem, panem Georgem Bosem. A také s medailemi, které získali oba. Věřím, že nyní jsou už oba spolu v nebi pro účastníky druhé světové války.
Myslím, že více už k tomu nemám co dotat. Takže teď je to na Vás. Pište své názory a připomínky.
Michal

Žádné komentáře:

Okomentovat