08 srpna 2013

Mokrá paleta

Dalším ze série článků s návody na jednoduché modelářské pomůcky je tento. Pokud ještě nevíte, co je a k čemu slouží mokrá paleta, brzy vám bude vše osvětleno. Je to vlastně něco jako miska, ve které vydrží akrylová barva déle, než v obyčejné paletce z plata od léků. Obzvláště ji oceníte během malby při horkých letních dnech. Jde totiž o nádobu s vodou, která je nasáklá v molitanu, či jiné savé porézní hmotě. Jako spojovací médium, či také mezivrství se používá piják ze starých sešitů, a barva samotná se přechovává na nejvsvrchnější vrstvě celého aparátu. Ta je tvořena buď pečícím, nebo pauzovacím papírem. Tolik k teorii, a teď bude následovat praktické ukázka za pomoci fotografií.
Materiál potřebný pro výrobu mokré palety. Vhodná nádoba (já jsem použil Petriho misku, ale můžete využít i jinou nádobu, větší a uzaviratelnou), houbové utěrky, piják a pauzovací papír. Při použití uzavíratelné nádoby vydrží barva déle.


Z houbovité utěrky vystřihneme kolečka. Já používám tři. To proto, že tato vrstva musí být vysoká stejně, jako stěna použité misky.
Všimněte si, že kolečka musí být o něco menšího průměru, než miska. Po nasátí vody zvětší svůj objem.
Po napuštění vodou se houbová utěrka takto zvětší.
A takto to vypadá po přidání dalších dvou vrstev.
Následuje překrytí pijákem. Ty se v současnosti už docela špatně shání.
Posledním krokem je překrytí pijáku pauzovacím papírem. Lze použít i papír na pečení, ale s tím nemám zkušenosti. A poté už jen nanesete barvy na paletu a můžete malovat jak dlouho chcete. Ve větší vrstvě barvy vydrží čerstvé i několik hodin.
Takže to bylo velmi stručně k výrobě celkem nepostradatelného pomocníka při malbě figurek a detailů akrylovými barvami, zvláště v tomto horku.
Michal

Žádné komentáře:

Okomentovat