04 července 2013

Operace Zitadelle (70 let)

Přesně před 70 lety začala v Kurském oblouku dosud největší tanková bitva.

Podle mého názoru, by tuto významnou bitvu druhé světové války měl znát každý, kdo se o tuto tematiku jen trochu zajimá. Nejen že šlo o největší tankovou bitvu v historii, ale zároveň byla Citadela poslední Německou ofenzivou na východní frontě.
Leutnant Georg Bose, přiblíží celou bitvu více. On tam opravdu byl. Já naštěstí ne. Toto video už možná znáte.


Cílem této operace bylo po Stalingradu znovu získat iniciativu na východě.
Německý útok byl zahájen až 5.7. 1943, ale už 4.7. započaly přípravné akce, odpoledne zaútočila 4. tanková armáda. Některé zdroje udávají, že těsně před německým útokem provedlo sovětské dělostřelectvo přepad a částečně tak ochromilo postup Wehrmachtu. Německé jednotky však rychle postupovaly vpřed, operace se pro ně vyvíjela velmi slibně. Zanedlouho se ale postup zastavil. Stáli za tím jak Sověti, tak i nečekané poruchy na německé technice. Především to odnesly Ferdinandy. Ty zde byly nasazeny vůbec poprvé. Panthery na tom nebyly o moc lépe. Již 6. července začalo skupině armád Střed docházet, že nedokáže splnic své úkoly. 10.7. se německý postup zastavil úplně. Toho dne se navíc vylodili spojenci na Sicílii a Hitler žádal okamžité ukončení operace Zitadelle. Potřeboval totiž přesunout část svých jednotek právě na Sicílii, aby se pokusily zastavit postup spojeneckých vojsk. 12.7 tedy Führer vydal rozkaz, aby se k útoku připojily i pěší zálohy. Tímto krokem chtěl urichlit průbeh bitvy. Bylo to k ničemu. Rudá armáda už zahájila operaci Kutuzov. Ta měla za cíl vytlačit napadající útvary z Kurka. Zpočátku se Němci dokázali ubránic. Nemělo to ale dlouhého trvání. Sovětům se podařilo prolomoit fronu. Následkem tohoto kroku byla ona největší tanková bitva historie. Proběhla u města Prochorovka. Dodnes je její výsledek sporný. Obě dvě strany ji prohlašovaly za vítězství. Manstein odrazil sovětský protiútok a údajně byl dle svého vlastního tvrzení připraven pokračovat v úderu. 14. 7. 1943 Adolf Hitler definitivně ukončil operaci Citadela. Sověrská strana stále disponovala masivními zálohami, a tak mohla kdykoli zaútočit. Tomu se stalo během srpna, kdy Sověti provedli útok v Kurském i Orelském oblouku, následně i v Doněcké oblasti. Rudá armáda získala zpět území, ztracené během německé ofenzívy, a 5. srpna současně dobyla dva nejdůležitější opěrné body Wehrmachtu, Orel a Bělgorod, čímž byl umožněn její další bleskový postup až k Dněpru. Německou armádu údajně nejvíce poškodila Mansteinova chyba. Měl mylné představy o Sovětských silách, a proto nepřipravil svou skupinu armád k ústupu.
Leutnant Georg Bose vzpomíná na strašné chvíle, které musel prožít. Jak sám řekl: Začala tanková bitva, jakou jsem nikdy předtím, ani potom nezažil. Tímto bych se mu chtěl poklonit, a nejen jemu. Všem mužům, z obou stran, kteří prošli touto strašnou bitvou, která navždy změnila jejich životy.

I přes skutečnost, že Sovětská strana utrpěla vyšší ztráty na strana Německá, skončila bitva u Kurska pro Němce porážkou, ze které se už nedokázali vzpamatovat. Spolu s bitvou o Stalingrad, je to tedy zlomový bod druhého celosvětového konfliktu.

Žádné komentáře:

Okomentovat